Gürültü Nasıl Ölçülür?

Gürültü Nasıl Ölçülür?

Ses herhangi bir engeli olmayan insan kulağının algılayabildiği bir duyudur. Ses kişilerin duyu organları ile algıladığı titreşimlerden oluşan dalgalardır.

Ses aslında bir enerji türüdür. Sesin yaydığı dalgalar ile bir enerji türü olduğunu ve titreşimden geldiğini de söyleyebiliriz. Bahsettiğimiz gibi ses titreşimlerden oluşur ve bu titreşimler, kulaklarımıza ulaşmadan önce hava ve su gibi ortamlarda hareket eden ses dalgaları oluşturur.

Tüm sesler saf frekansların birleşiminden oluşur. Örneğin koparken gerilmiş olan lastik bant, titreşir ve ses üretir. Ayrıca gitar, keman, tapınak çanlarının çınlaması, kuşların cıvıltısı, trafikte korna çalan araçlar, miyavlayan kediler, düdüklü tencere sesi, krakerlerin kırılması, attığımız adımın sesi, tıkırdama ve nesnelerin kırılması gibi çeşitli tonlarca ses çeşidi vardır.

Ya da dinlediğimiz müzikler bir sestir. Bu seslerden bazıları hoş ve rahatlatıcı olsa da, bazıları bizi rahatsız edebilir. Ses şiddeti arttıkça sesin tanımı da değişmektedir. Bizi rahatsız eden ses tonuna gürültü adı verilir.

Ses birimi desibeldir. DB ile gösterilir. Ses şiddeti arttıkça desibel de artar. Bilimsel değerlere göre 0 desibel insan kulağının duyabileceği en düşük ses miktarıdır. 180 desibel gibi bir ölçüm ise bir roketin fırlatılma anında çıkardığı ses ile eşdeğerdir.

Desibel birimi kendi içerisinde bir bir logaritmaya sahiptir. Bunu şu şekilde açıklayabiliriz. Örneğin 20 desibel ses 10 desibel sesten 10 kat daha şiddetli bir ses tonudur. Bu durumda 30 desibel 10 desibelden 100 kat daha şiddetli olmaktadır.

Desibel Bazından Ses Tonları

gurultu nasil olculur (2)

  • 0 desibel: insan kulağının duyabileceği en düşük ses seviyesidir.
  • 30 desibel: Fısıltı sesi
  • 50-55 desibel: radyo ve televizyon oda sesi
  • 70 desibel: vakumlu temizleyici sesi
  • 80 desibel: trafik sesi ( bu konuya ilerde değineceğiz)
  • 100 desibel: disko ve bar sesi
  • 120 desibel: katlanılabilir son seviye ses
  • 140 desibel: uçak sesi
  • 180 desibel: roketin fırlatış anında çıkan sesi

İnsan kulağı her türlü ses tonunu işitebilmektedir. Bu yüzden desibel kavramını anlamak biraz zordur. Örneğin yaprak hışırtısını duyan kişi bir uçağın sesini de duyabilir. Halbuki uçak sesi ile yaprak hışırtısı arasındaki ses farklı çok fazladır. Fakat insan kulağı çok hassastır ve her ses tonunu ayırt edebilme potansiyeline sahiptir.

Gürültü Ne ile Ölçülür?

gurultu nasil olculur (1)

Gördüğünüz gibi bir noktadan sonra ses gürültü halini alır ve gürültü kişilerin duymaktan hoşnut olmadığı ses tonudur. Bu durum bir zaman sonra insanlara zarar veren seviyelere ulaşmaktadır. Çünkü gürültü miktarı arttıkça kulaklarımız zarar görür ve aşırı gürültüye maruz kalındığı zaman sağırlık bile oluşabilir. Peki gürültü nasıl ölçülür?

Gürültü ölçümü ses seviyesi ölçüm cihazları ile yapılmaktadır. Gürültü seviyesi desibel bazından ölçülür. Örneğin standart bir ses seviyesine X dersek bu ölçümler DbX şeklinde hesaplanır.

Bilmeliyiz ki 10 desibellik bir artış sesin 2 kat daha fazla olduğu anlamına gelmektedir.

İnsan kulağı 3 desibelden daha az olan ses tonlarını genellikle ayırt edemez. İnsan kulağının aşina olduğu ses tonları gün içerisinde duydukları ses tonlarıdır ve bunlar genellikle 50 ile 80 desibel arasında değişkenlik göstermektedir.

Eğer gün içerisinde 80 desibelden daha fazla bir ses tonuna maruz kalıyorsanız bu ses gürültü anlamına gelmektedir. Ve bir süre sona sizi rahatsız edecektir. Örneğin 140 desibel bir sese maruz kalırsanız işitme kaybı yaşayabilirsiniz.

Leq Ses Ölçüm Cihazı Nedir?

gurultu nasil olculur (3)

Gürültü ölçen bir diğer cihaz ise Leq olarak adlandırılmaktadır. Bu cihaz belirli aralıklar ile sesi ölçer ve ortalama bir ses oranı verir.

Leq gürültü ölçüm cihazları genellikle gürültü kirliliği oluşan bölgelerde sıklıkla kullanılır. Buradaki ortalama gürültü seviyesini belirleyerek gürültü kirliliğinin önlenmesi için tedbir almaya yarar.

Gürültü nasıl ölçülür sorusunun cevabını verdik. Peki gürültü kirliliği nasıl önlenir? Bu sorunun cevabı oldukça basittir aslında. Özellikle şehir hayatında çoğu zaman gürültüye maruz kalıyoruz. Örneğin trafikte gün boyu gürültü var. Trafik gürültüsü şehir insanının artık katlanamadığı seviyede bir gürültüyü temsil etmektedir.

Bunu çözmenin en kolay yolu ise gürültü bariyerleridir. Gürültü bariyeri otoyol kenarlarına kurulan ve trafik gürültüsünün şehir içine yayılmasını engelleyen bir sistemdir. Bariyerler şeklinde yol kenarlarına inşa edilen bu sistemler çok dayanıklıdır.

Hatko olarak gürültü bariyerleri sektöründe dünya çapında oldukça gelişmiş ve başarılı bir şirketiz. Gürültü bariyerlerinin büyük şehirler başta olmak üzere trafik gürültüsünden yakınan bütün şehirlere inşa ediyoruz.

  • Hatko gürültü bariyerleri kauçuktan üretilir.
  • Kauçuk gürültü bariyerleri çok dayanıklıdır.
  • Yanmaya karşı ekstra dayanıklı malzemeden üretilmektedir.
  • Kötü hava koşullarına karşı dayanıklıdır.
  • Gürültü kirliliğini önlemenin en kolay ve ucuz yoludur.
  • Estetik açıdan oldukça güzeldir.
  • Geri dönüşümlü malzemeden üretilmektedir.
  • Çevreye zarar vermez.

Suni çim ile kaplanabilen gürültü bariyerlerinin farklı bir çok çeşidi vardır. Farklı renk ve tasarımlarda üretilebildiği gibi farklı boyutlarda da üretilebilmektedir.

Çevreye zarar vermediği gibi görsel açıdan da oldukça güzeldir. Gürültünün yayılmasını önleyebilecek bir sisteme sahip olduğumuz için çok şanslıyız.

2 thoughts on “Gürültü Nasıl Ölçülür?”

  1. İyi günler …Fatih sultan mehmet bulvarı üzerinde oturuyoruz.Trafik gürültüsü çok rahatsız edici..sitemiz 560 haneli.site olarak gürültü bariyerini kullanırsak. Faydalı olur mu…gürültü kaç desibele kadar düser

  2. Damla Saraçoğlu

    yanımızdaki binanın bahçesine içki bar açıldı..tavanı acılıp kapanan pergole gibi bir ilave yer hiç bir ses yalıtımı yok..canlı müzik yapıyorlar..yapmadıkları zaman sesten duramıyoruz..kadıköy belediyesinden ses ölçümü istedim cevabı insan sesi ölçemeyiz sadece müzik ölçümü yaparız dediler..ne yapalım..yatak odalarımızda uyuyamıyoruz..

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *